31 oktober 2011

Söta Macarons

Supersöta macarons, så som de borde se ut! (Lånad bild)

Som sagt, det är lite mycket just nu. Men för att skapa ännu ett projekt så har jag bestämt mig för att baka Macarons till lilltjejens dop. Ja, ni vet; de supersöta, färgglada små kakorna med fyllning. Det hade suttit fint med söta rosa macarons. Jag har aldrig smakat dem, så jag hoppas att de är goda. Jag är absolut inget proffs på bakning och de verkar lite kluriga, men jag hoppas på att det skall gå vägen. De flesta andra kakor som skall bjudas på till dopet har jag fått hjälp av mamma, mormor och svärmor att baka.

Jag har letat recept på nätet och hittat en hel del bra, tror jag. De färgglada macaronsen är färgade med pastafärg, vilket jag inte hört talas om tidigare. Men det visar sig vara så att det blir mycket mera färg av den  än gamla hederliga karamellfärgen. Tror inte att man kan hitta den på ICA, så jag har lyckats spåra upp dem här på nätet: www.kakburken.se har flera finfina pastafärger och hade ingen "minimiorder", som många har. Man skall bara hålla utik aå att man köper de som är ätbara. Färgade macarons i pastellrosa eller pastellgrönt tänkte jag testa lite senare, efter jag testat chokladmacaronsen. Då kan jag se om det är "något för mig" och då beställa pastafärgen. Tyvärr så visar det sig att kakburken.se nu har höstlov. Det blev att jag istället beställde ifrån en sida som heter "Strössel & annat". Nu är rosa och lila pasafärg beställd, men jag kommer nog inte hinna få dem innan lilltjejens dop dock. Lite synd, men jag får helt enkelt nöja mig med mina chokladmacarons.

Hur som helst, jag tyckte att de var lite knepiga att göra. Kanske beror det på att jag inte hade någon bra sprits?! Förlitade mig helt på att ICA skulle ha det, vilket de inte hade. Fick då låna en gammal variant av svärmor, en sådan där i metall som man vevar. Fungerade inte alls (hett tips; testa inte) så det slöt med att jag fick göra en egen "strut" i papper. Resultatet blev väl lite sådär, men bättre än med vevspritsen. Jag lyckades tyvärr inte riktigt få den lilla "foten" på mina macarons, kanske hade jag rört marängsmeten lite för mycket. Jag och lilltjejen skall i dagarna göra ett nytt försök med att chokladmacaronsen. Skam den som ger sig!

Önskar att mina macarons blev såhär fina... (Lånad bild)

Chokladmacarons

ca. 25 stycken dubbla kakor

110 g malda, skållade mandlar
90 g äggvita som stått en dag i rumstemperatur (ca 3st)
165 g florsocker

5 gram vaniljsocker

1 matsked kakao

2 matskedar strösocker


Skålla mandlarna coh låt torka några timmar innan de skall finmalas, antingen i mixer eller i mandelkvarn. Sikta genom en finmaskig sil för att få bort större bitar. Blanda sedan ner siktat florsocker, vaniljsocker och kakao i mandeln. Vispa äggvitan i en stor skål och när den börjar skumma häller du i lite socker i taget och vispar tills det blir en tjock och glansig maräng.Vänd skålen upp och ner för att se om den är färdig, smeten skall stanna i bunken om den är färdig. Blanda sedan försiktigt ner mandelblandningen i marängen med en slickepott. Smeten skall vara lite trögflytande. Fyll smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa sedan ut små klickar på en plåt med bakplåtspapper. Smeten skall flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om det blir så "toppar" från spritsen, slå plåten i bordet några gånger så slätar de ut sig. Låt vila i 45-60 minuter så att det bildas ett "skinn" på ytan. Sätt ugnen på vamluft och värm upp den till 150 grader. Grädda sedan i 10-15 minuter, (flera plåtar samtidigt går utmärkt.) De skall vara fasta och ha stelnat ordentligt undertill. Man kan "känna" lite på dem innan man tar ut dem. De skall lätt lossna ifrån bakplåtspappret. Låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från bakplåtspappret.

Chokladfyllning:

50 gram mörk choklad, gärna smaksatt

3/4 dl vispgrädde

Häll grädden och chokladen i en skål och smält i vattenbad tills den är jämn och blank. Ta av skålen och låt svalna i 10-15 minuter, rör lite då och då. Häll över smeten i en sprits eller bunke med lock och ställ svalt tills den har lagom konsistens att spritsas eller bredas på, ca 1-1,5 tim i kylen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar