5 november 2011

"Dusty Pink" macarons



Jag kunde inte låta bli. Sjävklart blev det ett snabbak igår av rosa macarons. Jag hade tyvärr i lite för lite pasafärg, vilket visade sig först när de var färdiggräddade. Det var inte helt lätt att veta hur mycket färg jag skulle ha i då det var första gången jag bakade dem med pastafärg. Smeten såg nämligen väldigt rosa ut, men det försvann lite under gräddningen, så jag kan förstå varför det inte fungerar med karamellfärg. Nu blir det både chokladmacarons och rosa "dusty pink" macarons på lilltjejens dop. Mums!


Macarons

ca. 25 stycken dubbla kakor


100 g skållade mandlar

110 g äggvita som stått en dag i rumstemperatur

200 g florsocker

4-5 matskedar strösocker

Pastafärg

Skålla mandlarna coh låt torka några timmar innan de skall finmalas, antingen i mixer/matberedare eller i mandelkvarn. Sikta genom en finmaskig sil för att få bort större bitar. Blanda sedan ner siktat florsocker i mandeln, eller kör florsockret i mixer/matberedaren tillsammans med mandeln. Vispa äggvitan i en stor skål och när den börjar skumma häller du i lite socker i taget och vispar tills det blir en tjock och glansig maräng. Vänd skålen upp och ner för att se om den är färdig, smeten skall stanna i bunken om den är färdig. Blanda sedan försiktigt ner mandelblandningen i marängen med en slickepott. Smeten skall vara lite trögflytande. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa sedan ut små klickar, stora som femkronor ungefär, på en plåt med bakplåtspapper. Smeten skall flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om det blir så "toppar" från spritsen, slå plåten i bordet några gånger så slätar de ut sig. Låt vila i 45-60 minuter så att det bildas ett "skinn" på ytan. Sätt ugnen på vamluft och värm upp den till 150 grader. Grädda sedan i 10-15 minuter, (flera plåtar samtidigt går utmärkt.) De skall vara fasta och ha stelnat ordentligt undertill. Man kan "känna" lite på dem innan man tar ut dem. De skall lätt lossna ifrån bakplåtspappret. Låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från bakplåtspappret.

 
Vaniljsmörkräm
 
100g smör, rumstempererat

90 g florsocker

1-2 kryddmått vaniljpulver eller 1 urskrapad vaniljstång

1 äggula
(Pastafärg)


Rör ihop alla ingredienserna till en jämn kräm och bred på macaronsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar