Eftersom blogger varit helknäpp på sistone (åtminstone här hos mig) så har det inte blivit något bloggande på länge. Men nu verkar det som det ordnat upp sig och därför kommer nu ett mycket försenat inlägg om midsommar, hoppas ni inte misstycker.
Det blev ett mysigt midsommarfirande hemma i regnet i år. Gott sällskap, dans kring midsommarstången på campingen, god mat, och efterrätt i form av flädercheescake med (såklart) jordgubbar! En äkta svensk midsommar helt enkelt.
Det blev ett mysigt midsommarfirande hemma i regnet i år. Gott sällskap, dans kring midsommarstången på campingen, god mat, och efterrätt i form av flädercheescake med (såklart) jordgubbar! En äkta svensk midsommar helt enkelt.
FLÄDERCHEESCAKE
Botten
2 dl cornflakes
1,5 dl rågflingor
1 dl vetemjöl
1 dl mörkt muskovadosocker eller brun farin
75 g smör
Cheescakefyllning
4 st gelatinblad
250g kesella (1 burk 10%)
250g kesella vanilj (1 burk)
4 dl Philadelphiaost
2 dl koncentrerad flädersaft
1/2 citron, skal och pressad
1 1/2 dl florsocker
1 st vaniljstång
Flädergelé
2st gelatinblad
2 dl flädersaft (starkt blandad)
Garnering
Jordgubbar
Myntablad
Tillagning
Flädergelé
2st gelatinblad
2 dl flädersaft (starkt blandad)
Garnering
Jordgubbar
Myntablad
Tillagning
1. Botten: Sätt ugnen på 200°. Mixa cornflakes, rågflingor, mjöl, socker och smör i matberedare. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda alla mejeriprodukter med flädersaft, citronskal, citronsaft och florsocker i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången. Blanda ner vaniljfröna i kastrullen. Låt blandningen koka upp och vispa den slät. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt svalna innan den hälls i pajformen.
3. Ställ tårtan i kylen 1–2 timmar för att stelna.
4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm saften i en kastrull. Tillsätt gelatinet under omrörning. Låt gelén stelna tills den är trögflytande innan den hälls över tårtan. (Detta tar ett bra tag, var ute i god tid!) Låt stå ytterligare ca 2 timmar i kylen för att stelna.
5. Lossa tårtan från formen och lägg den på ett fat. Garnera med jordgubbar och mynta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar