24 juni 2014

flädersaft.




För första gången har jag tagit tag i något som jag i flera år tänkt göra. Men aldrig har det blivit av. Nämligen att göra egen flädersaft. Kanske har jag varit lite bekväm alla andra år; både min mamma och mormor brukar alltid göra flädersaft och vi har alltid fått en massa så att vi klarat oss varje år. Köpesaft är något som inte existerar i vårt hus. Men det är definitivt inte tack vare mig, utan som sagt min mamma och mormor. De kokar även andra safter på bland annat svartvinbär och plommon. Men som sagt, jag har varit alldeles för bekväm för att göra det själv. 

Jag har hört talas om att det skall vara busenkelt att göra flädersaft. Och med facit i hand så kan jag konstatera att det inte var någon lögn. Jag menar, jag klarade ju det! Och dessutom var det väldigt roligt! Igår var saften färdig och som tur var även supersmarrig! Det finns inget godare än hemmagjord flädersaft! (Jag blev så illa tvungen att köpa en flaska flädersaft i affären häromdagen, eftersom all vår hemgjorda saft tagit slut, och jag kan lova att det inte ens går att jämföra med den hemgjorda saften!)

Kanske får jag nu smak på saftkokning! Jag har varit himla sugen på att prova på att koka rabarbersaft, men min rabarber är nyplanterad för i år och är ännu inte så stor så att det skulle räcka till att koka saft på. Den räcker nog inte ens till en rabarberpaj tyvärr. Kanske nästa år!

Receptet jag använde till min flädersaft är ur boken "Annas Örtagård" skriven av Anna Bergenström (en kanonbra bok för övrigt! Önskar att jag hade ro att sätta mig ner och lusläsa den.)



EN SATS FLÄDERBLOMSSAFT:
35 fräscha fläderblomsklasar
3 ekologiska citroner
1 1/2 liter kokande vatten
1 1/2-2 kg socker
50 g citronsyra

Ska man spara saften kort tid eller har möjlighet att förvara den i frysen kan sockermängden minskas. Annars inte. Jag hade i lite drygt 1 1/2 kg socker.

Tvätta citronerna noga. Skiva frukten ytterst tunt.Varva blomklasarna med citronskivor i en skål/bunke (gärna en rostfri bunke eller liknande, tänk på att bunken skall tåla kokande vatten). Koka upp vattnet, blanda ner sockret och rör om tills sockret smält. Lyft bort kastrullen från värmen och rör ner citronsyran.

Häll sockerlagen över blommorna i bunken, men försiktigt så att skålen/bunken inte spricker av värmen.
Låt saften stå i 5-7 dagar på sval plats, täckt med plastfolie eller en tallrik. Sila sedan saften och häll upp den på perfekt rena flaskor eller i mindre plastbackar vid infrysning. Förvaras svalt.

Flaskor steriliseras genom att läggas i ugn i 100 grader i 20 minuter. Plastbackar steriliseras genom att läggas i kokande vatten i 5 minuter. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar